Piec koza czyli piecyk wolnostojący – na drewno czy na pellet?

piec koza na pellet

Piec koza czyli kominek wolnostojący to coraz popularniejsza forma zarówno ogrzewania, jak i dogrzewania domu. Ze względu na bardzo duże zapotrzebowanie, powstało wyjątkowo dużo typów kominków. Różnią się one zarówno pod względem budowy, jak i wydajności i sposobie działania. Pomijając aspekty wizualne, możne je podzielić na takie mniej i bardziej skutecznie spełniające swoje zadania. Jaki będzie więc najlepszy rodzaj piecyka? Odpowiedź jest prosta – koza piec wolnostojący.

Dlaczego piecyk wolnostojący?

Zwany potocznie kozą jest zaliczany do jednych z najbardziej opłacalnych w wykorzystaniu rodzajów kominków. Dlaczego? Podstawową zaletą jest fakt, że nie wymaga on kosztownych przebudowań całego pokoju do jego zainstalowania. W przypadku kominków otwartych czy też zamkniętych sam montaż często wiąże się z ogromnymi kosztami. Dodatkowo jest ściśle uzależniony od lokalizacji kanału kominowego. Przy piecykach wolnostojących problem ten zostaje zniwelowany. Ze względu na autonomiczną konstrukcję można postawić je w praktycznie każdym miejscu, nie wprowadzając żadnych istotnych zmian do wystroju wnętrza. Jedyne co należy zrobić, to podłączyć piecyk wolnostojący do kanału kominowego. Dodatkowo piec koza jest to jeden z najtańszych rodzajów kominków na drewno, nie tylko w kwestii kosztów montażu, ale również samego zakupu. Ze względu na niewielkie gabaryty, a zarazem małą wagę, możliwe jest sprawne wniesienie go do domu przed montażem.

Piecyki kozy charakteryzują się też ogromną wydajnością grzewczą. Dzięki temu sprawnie ogrzeją duży metraż małym kosztem. Nie zawsze można powiedzieć o konkurencyjnych rodzajach kominków, jak chociażby o mało wydajnym kominku otwartym.

Piec koza na drewno

Jest to najbardziej rozpowszechniony typ. Charakteryzuje go bardzo wysoka prostota oraz szybkość obsługi. Bez problematyczne jest również zdobywanie opału, można to zrobić nawet z wykorzystaniem samodzielnie ściętego drzewa. Należy jednak pamiętać, że powinno być to drzewo liściaste. Dodatkowo przez minimum półtora roku powinno być pozostawione do wyschnięcia. W przeciwnym razie jego użycie może być niezdrowe dla pieca. Minusami pieców opalanych drewnem jest przede wszystkim kwestia opału. Ze względu na swoją budowę oraz całkowicie manualną obsługę należy ręcznie dorzucać opał. Konieczne jest również każdorazowe uzupełnianie jego zapasu w pobliżu kominka, jak i nierzadko samo narąbanie drewna. Małe rozmiary kozy sprawiają, że nie ma możliwości włożenia do niej jednorazowo dużych kawałków drewna kominkowego. Co za tym idzie, często trzeba dokładać do ognia. Dla wielu osób może być to trochę uciążliwe.

Piec koza na pallet

Alternatywą jest wersja opalana palletem. Ze względu na inny rodzaj opału w tym wypadku możliwe jest praktycznie całkowite zautomatyzowanie działania piecyka. Dostępne na rynku urządzenia są autonomiczne do tego stopnia, że są w stanie samemu działać przez nawet kilkanaście godzin. Mają możliwość obsługi pilotem, automatyczne podajniki, systemy wygaszania. Możliwe jest nawet zaprogramowanie godzin, w jakich piecyk ma się automatycznie włączać. Niestety tak duża automatyzacja niesie za sobą jedną bardzo istotną wadę – cenę. Są to najdroższe ze wszystkich piecyków wolnostojących. Dodatkowo zakup opału również będzie bardziej problematyczny. Zapłaci się za niego więcej niż za drewno, a jego samodzielne przygotowanie nie jest możliwe. Wadą lub też zaletą będzie fakt wyglądu urządzeń opalanych palletem. Jest on zdecydowanie bardziej nowoczesny, mniej surowy. Często na pierwszy rzut oka nie przypominają nawet klasycznego kominka. Z pewnością jednak można stwierdzić, że ma on swój niepowtarzalny styl.