Miód wrzosowy – produkt kolekcjonerski

Miód wrzosowy – produkt kolekcjonerski

Miód z wrzosów to unikatowy produkt pszczeli o bogatym smaku, kwiatowym zapachu i galaretowatej konsystencji. Jego zebranie stanowi dla pszczelarzy nie lada wyzwanie. Nektar z kwiatów wrzosów pszczoły przynoszą do ula na koniec sierpnia i we wrześniu, jednak przez częste zmiany pogody czy susze występujące w okresie letnim wrzosowiska ulegają zniszczeniu. Tym samym niemożliwie staje się zebranie nektaru. Właśnie z uwagi na niełatwe warunki pozyskania tego gatunku miodu jest on uważany za produkt unikatowy, a wręcz kolekcjonerski. Z pewnością każdy miłośnik słodkich pszczelich wyrobów nie odmówi sobie przyjemności skosztowania tej odmiany. Dobrej jakości miód wrzosowy znajdziesz na stronie internetowej Krolewskie-miody.pl. Jego cena zależy w dużej mierze od zbiorów w danym sezonie.

Konsystencja, zapach i smak miodu wrzosowego

Miód wrzosowy ma galaretowatą, gęstą konsystencję oraz specyficzny słodko-goryczkowy smak. Jednak jego największym wyróżnikiem jest charakterystyczny zapach, który kojarzy się z polami wrzosowymi i późnym latem. Kolor miodu wrzosowego jest ciemny, przybiera odcienie bursztynu i herbaty. Ten gatunek ulega krystalizacji – w niektórych przypadkach szybciej, a w innych wolniej. Nie ma na to sztywnej reguły. Ze względu na mało słodki, w porównaniu do innych odmian, smak – miód wrzosowy jest ceniony głównie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i pozytywny wpływ na cały organizm. W odróżnieniu od innych miodów odmianowych ten wyrób zawiera więcej fruktozy, a mniej sacharozy (temu też zawdzięcza swoją ciemną barwę). Charakteryzuje się też większą zawartością aminokwasów oraz wody. Miód wrzosowy znajdzie zastosowanie w leczeniu zapalenia dróg moczowych i gruczołu krokowego prostaty, a także zapalenia jelit, kamicy nerkowej oraz biegunki. Jest to też bogate źródło witamin A i B. Ten miód odmianowy, podobnie jak pozostałe, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wpływa też dobry wygląd skóry, włosów i paznokci.