Lawenda to wyjątkowa roślina. Naturalnie rośnie w warunkach śródziemnomorskich, jednak sporo lat temu przywędrowała również do nas. Przykuwa uwagę swoim zapachem, ładnym wyglądem i ozdabia wiele mieszkań oraz ogrodów. Gatunków lawendy jest mnóstwo, różne z nich przyswajają się na terenie Polski. Miód lawendowy stał się bardzo popularny. Na pewno wpływ miała na to popularność samych kwiatów. Z jednego hektara lawendy pszczoły mogą zebrać nawet około 250 kg tego miodu gatunkowego. Dzieje się tak jednak w krajach śródziemnomorskich. U nas pola, na których rośnie lawenda są raczej tworzone na mniejszą skalę. W Polsce nie uświadczymy więc rodzimego miodu całkowicie składającego się z nektaru lawendowego. Miody lawendowe tego rodzaju pochodzą np. z Prowansji, Toskanii czy Hvar – chorwackiej wyspy „lawendowej”.
Miód z lawendy jest jasnożółty lub nawet złocisty. Charakteryzuje się delikatnym lawendowym zapachem i wyraźnym korzennym posmakiem z nutką goryczy.
Czym różni się od innych miodów ten zrobiony z lawendy?
Niektóre właściwości miodów często się pokrywają. Większość z nich wspomaga odporność, pomaga przy chorobach układu oddechowego itp. Miód lawendowy dodatkowo wspiera także układ krwionośny – ze względu na zawarte w nim flawonoidy, które obniżają ciśnienie krwi i uszczelniają naczynia krwionośne. Może być też zbawiennym dodatkiem podczas leczenia zmian trądzikowych, ma bowiem właściwości antybakteryjne i zawiera różne olejki naturalne. Te same olejki sprawiają, że miód z lawendy może pomagać w sytuacjach stresowych i mieć działanie uspokajające.
Należy wiedzieć, że lawendowy miód w porównaniu do innych ma dużą zawartość sacharozy. Jest więc bardziej kaloryczny, a poza tym powinny uważać na niego osoby zmagające się z cukrzycą. Ma wyjątkowo wysoką zawartość olejków eterycznych, a także kwasów organicznych, minerałów, witamin z grupy B oraz enzymów i flawonoidów. Ta odmiana miodu często jest stosowana przy relaksacyjnych i zdrowotnych kąpielach.