Z roku na rok młodzi ludzie zaskakują swoimi pomysłami na biznes. W warunkach dużej konkurencyjności pomysł musi zagwarantować odpowiednią rentowność. Przykładem takiego biznesu jest food truck burger. Mobilnych punktów gastronomicznych z każdym rokiem przybywa. Ile kosztuje food truck burger? Czy taki biznes się opłaca? Tego dowiesz się z naszego artykułu. Zapraszamy do lektury!
Food truck burger – jak zacząć?
Jeśli jesteś miłośnikiem – nie tylko szybkiego – lecz przede wszystkim dobrego jedzenie i szukasz dobrego pomysłu na biznes, to food truck burger będzie strzałem w dziesiątkę. Oprócz tego tworząc takie miejsce pracy, możesz mieć okazję poznać wspaniałych, pogodnych i energicznych, a także pracowitych ludzi. Każdy, kto chociaż raz stał po odbiór zamówienia przy takim mobilnym punkcie gastronomicznym, z pewnością był świadkiem świetnej atmosfery i zgranej komunikacji pomiędzy załogą.
Chcąc rozpocząć swoją przygodę z mobilną restauracją typu food truck burger, należy załatwić w pierwszej kolejności sprawy formalne. W praktyce należy zająć się wszelkimi pozwoleniami, rejestracją działalności, zaklasyfikowaniem firmy do odpowiedniego kodu PKD, a także stworzyć biznesplan, który zapewni zawodowy sukces.
W biznesplanie warto obrać cel gastronomiczny, czyli skupić się na niszy popytowej. Oczywiście, jeśli twój food truck burger ma serwować pyszne burgery wykonane z soczystej wołowiny z esencjonalnych dodatków, to też doby pomysł.
Ile kosztuje food truck burger?
Dobry biznesplan powinien nie tylko zawierać listę pomysłów, lecz uwzględniać również koszty prowadzenia restauracji na kółkach oraz budżet. Oczywiście budżet musi być odpowiednio wyższy niż przewidywane koszty prowadzenia firmy.
Szacuje się, że na rynku food truck burger może kosztować najmniej około 70 tys. zł. Używane pojazdy, które wymagają drobnych napraw, można nabyć za około 50 tys. zł. Gdy już nasz food truck będzie gotowy, musi pomyślnie przejść inspekcję sanepidu.