Miód od dawna jest uznawany za jeden z najkorzystniejszych dla naszego zdrowia produktów spożywczych, znajdujących się w domowej kuchni. Zarówno nasi dziadkowie, jak i pradziadkowie zdawali sobie sprawę z nadzwyczajnych właściwości prozdrowotnych miodu. Większość z nich przekazała tę wiedzę swoim najbliższym i chętnie dodawała łyżeczkę miodu do herbat swoich dzieci i wnuków. To właśnie ten produkt wzmacnia odporność organizmu, wspomaga leczenie dolegliwości górnych dróg oddechowych, w tym ból gardła i kaszel, a także poprawia jakość snu oraz pozytywnie wpływa na układ krążenia, wspomagając leczenie nadciśnienia czy miażdżycy. Jakie właściwości ma miód rzepakowy? Oprócz wyżej wymienionych ta odmiana cechuje się dodatkowo wspieraniem układu moczowego – pomaga przy stanie zapalnym cewki moczowej oraz pęcherza. Miód z rzepaku to również doskonałe wsparcie w przypadku osób, borykających się z chorobami nerek. Specyficzne substancje aktywne tej odmiany miody zmniejszają odczyn zapalny, który towarzyszy chorobom żołądka czy dwunastnicy. Korzystnie działa on na układ pokarmowy, ochraniając błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Miód rzepakowy dla dzieci
Jego słodki, ale jednocześnie łagodny smak i gładka konsystencja sprawiają, że miód rzepakowy jest chętnie spożywany przez najmłodszych. Ten delikatny smak wynika przede wszystkim z przeważającej zawartości glukozy nad fruktozą. Dzięki temu miód rzepakowy nie jest tak wyrazisty w smaku, jak np. miód gryczany i smakuje dzieciom. Zarówno w przedszkolach, jak i w szkołach bardzo łatwo zarazić się od rówieśników i wrócić do domu z przeziębieniem. Pamiętając o tym, warto wprowadzić miód rzepakowy do diety wszystkich członków rodziny. Dodając go do słodkich śniadań, np. naleśników, pancake’ów czy owsianek, dostarczysz całej rodzinie odpowiednią porcję witamin i minerałów, dzięki czemu wspomożesz ich odporność.