Czym jest miód spadziowy?

Czym jest miód spadziowy?

Miód z Podkarpacia – piękno natury zamknięte w słoiku

Miód spadziowy charakteryzuje się wyjątkowymi walorami zapachowymi i smakowymi. Jest słodki i będzie rarytasem, zarówno dla małych, jak i dużych. Ten rodzaj miodu nie jest pozyskiwany z kwiatów, ale ze spadzi, czyli soków drzew, które następnie są przetwarzane przez owady, jak chociażby mszyce. Miód z Podkarpacia jest pozyskiwany z soków jodły i o jego właściwościach leczniczych nie trzeba nikogo przekonywać. Słodki smak i ciemne zabarwienie to cechy charakterystyczne tego słodkiego przysmaku. Warto zaopatrzyć się w zapasy na sezon zimowy i wyposażyć swoją spiżarnię w tej wyjątkowy preparat. Miód ma właściwości wzmacniające organizm, antydetoksacyjne, utleniające. Stosowany jest jako profilaktyka chorób nowotworowych, w dolegliwościach dróg oddechowych oraz schorzeń układu pokarmowego. Wspomaga także pracę serca i zapewnia organizmowi odporność. Jest produktem, który warto mieć w swoim domu i stosować w jadłospisie. 

Jak wykorzystać miód w kuchni?

Miód w swojej czystej postaci jest słodkim przysmakiem. Dzieci lubią jeść z nim świeżą bułkę lub pić słodzoną miodem herbatę. Jednak zastosowań miodu w kuchni jest znacznie więcej. Można go wykorzystać do wypieków. Ciasta i ciasteczka na bazie miodu będą miały wyjątkowy aromat. Miód doskonale łagodzi pikantny smak potraw. Można więc dodawać go do sosów ostrych lub kwaśnych. Miód także stosowany jest jako składnik marynaty. Jego słodki smak doskonale komponuje się z różnego rodzajami mięsem. W okresie zimowym warto wykorzystywać miód do napojów o właściwościach rozgrzewających. Herbata z miodem, imbirem i cytryną będzie wspaniałą ochroną dla organizmu. Zdecydowanie lepiej jest słodzić herbatę miodem niż cukrem. Spożywanie miodu w okresie przeziębienia pozwala organizmowi szybciej uzyskać poprawę i powrót do zdrowia. Jest to nieodzowny składnik domowych apteczek i metod na różne dolegliwości. Warto na okres zimowy zapewnić sobie odpowiednia ilość słoików miodu, ponieważ jest on produkowany tylko w okresie, w którym pyli dana roślina.